Chleb z gara na maślance

Jak sobie radzicie w tym trudnym czasie i konieczności siedzenia w domu? Ja z dziećmi przeniosłam się na wieś, gdzie nie mamy kontaktu z ludźmi, a dzieciaki mogą pobawić się na dworze i rozładować swoją energię. Do sklepu staramy się jeździć jak najrzadziej i wybieramy takie, w których nie ma dużego ruchu.

Pomaga nam także domowe pieczenie chleba. Wypróbowuję teraz przepisy, które nie wymagają użycia wielu składników i różnych rodzajów ziaren, bo tych nie mam w nadmiarze. Staramy się także nie marnować jedzenia i tym sposobem z włoszczyzny z rosołu czy zupy pomidorowej robimy sałatkę jarzynową, a z serwatki, która zostaje po domowym wyrobie sera żółtego, piekę chleb. Kilka dni temu upiekłam chleb z gara na maślance, którą podmieniłam na serwatkę, wyszło naprawdę pysznie.

Inne pomysły na domowe pieczywo:
Bułki jogurtowe
– Bułki śniadaniowe z siemieniem
Chleb Pani Sławki
– Chleb z ziaren na sodzie
Puszysta chałka z kruszonką

chleb-z-gara-na-maślance-681x1024 Chleb z gara na maślance
Składniki
550 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
500 g maślanki
(lub serwatki)
70 g letniej wody
30 g drożdży
10 g oleju
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soli
chleb-z-gara-na-maślance-681x1024 Chleb z gara na maślance

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy miód i zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
Do dużej miski wsypujemy obie mąki, robimy w nich zagłębienie, dodajemy maślankę, sól, olej i wlewamy rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, formujemy z niego kulę, wkładamy do dużej ceramicznej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-60 minut do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, jeszcze chwilę je wyrabiamy i formujemy bochenek i nacinamy go ostrym umoczonym w wodzie nożem. Wierzch chleba lekko posypujemy mąką. Naczynie do pieczenia (z pokrywą) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 210’C. Jeżeli pieczemy chleb w garnku rzymskim (glinianym), należy go namoczyć przez 15 minut przed pieczeniem.

Gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmujemy naczynie i ostrożnie do gorącego gara wkładamy chleb. Chleb pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 210’C na opcji góra-dół przez 40 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy chleb bez przykrycia jeszcze przez 15 minut.
Garnek z chlebem wyjmujemy z piekarnika, podważamy chleb nożem i wyjmujemy z naczynia. Chleb z gara na maślance studzimy na kuchennej kratce i kroimy dopiero po upływie co najmniej godziny.

 

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy maślankę, wkruszamy drożdże i dodajemy miód, podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.2. Dodajemy obie mąki, wodę, olej, oraz sól i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Zostawiamy ciasto w naczyniu miksującym, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrastania. Następnie ponownie wyrabiamy ciasto 1 min/Interwał.

Przekładamy ciasto na blat podsypany mąką, formujemy bochenek i nacinamy go ostrym umoczonym w wodzie nożem. Wierzch chleba lekko posypujemy mąką. Naczynie do pieczenia (z pokrywą) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 210’C. Jeżeli pieczemy chleb w garnku rzymskim (glinianym), należy go namoczyć przez 15 minut przed pieczeniem. Gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmujemy naczynie i ostrożnie do gorącego gara wkładamy chleb.

Chleb pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 210’C na opcji góra-dół przez 40 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy chleb bez przykrycia jeszcze przez 15 minut.
Garnek z chlebem wyjmujemy z piekarnika, podważamy chleb nożem i wyjmujemy z naczynia. Chleb z gara na maślance studzimy na kuchennej kratce i kroimy dopiero po upływie co najmniej godziny.

Smacznego!

chleb-z-gara-na-maślance-681x1024 Chleb z gara na maślance

(Visited 8 911 times, 731 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *