Sernik królewski
Uwielbiam eksperymentować z wypiekami, modyfikować przepisy lub tworzyć zupełnie nowe, ale lubię też wracać do klasyki. Sernik królewski to jedno z najsmaczniejszych tradycyjnych polskich ciast. Kruchy kakaowy spód, ciężka masa serowa i kakaowa kruszonka. To nie tylko brzmi i wygląda pysznie, ale też rewelacyjnie smakuje. Ten sernik idealnie sprawdzi się jako świąteczne ciasto, dobrze znosi nawet kilkudniowe przechowywanie, podczas którego nabiera głębi smaku.
Składniki
(Forma 24×30 cm)
Masa serowa
(wszystkie składniki o temp. pokojowej)
1 kg tłustego twarogu
200 g cukru
200 g miękkiego masła
20 g budyniu waniliowego w proszku
5 jajek
(oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżeczka esencji waniliowej
Ciasto kruche
350 g mąki pszennej
150 g cukru
200 g zimnego masła
40 g śmietany 18%
25 g kakao do pieczenia
1 jajko
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wsypujemy cukier, pokrojone na kawałki masło, śmietanę, kakao i jajko. Dość szybko zagniatamy gładkie ciasto i formujemy z niego kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Prostokątną blachę (24×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy na 2 równe części. Pierwszą z nich ścieramy na grubych oczkach tarki i równomiernie rozkładamy ją na dnie blachy. Następnie ścieramy drugą część ciasta, przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki.
Gdy kruche ciasto jest już gotowe, przygotowujemy masę serową. Na początku ucieramy masło z cukrem do uzyskania gładkiej puszystej masy. Jedno po drugim dodajemy do niej żółtka i dokładnie miksujemy. Stopniowo niewielkimi porcjami dodajemy twaróg i cały czas miksujemy masę. Dodajemy budyń i esencję waniliową, mieszamy go z masą. Na samym końcu ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z masą serową za pomocą drewnianej łyżki. Masę serową przelewamy do blaszki wyłożonej ciastem, a następnie na jej wierzchu równomiernie rozkładamy pozostałą część startego kruchego ciasta.
Sernik królewski pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez 60 minut. Studzimy go w uchylonym piekarniku,a następnie chłodzimy w lodówce.
Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy 15s/obr.4. Zgarniamy go kopystką na dno naczynia miksującego, dodajemy mąkę, pokrojone na kawałki masło oraz kakao i wyrabiamy ciasto 30s/obr.5. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją dłońmi, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Prostokątną blachę (24×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy na 2 równe części. Pierwszą z nich kroimy na kawałki i rozdrabniamy 15s/obr.6. Przekładamy rozdrobnione ciasto na dno blachy i lekko dociskamy. Następnie rozdrabniamy drugą część ciasta, przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki.
Najpierw ubijamy pianę z białek. Zakładamy motylek i do czystego i suchego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy 2min/obr.3,5. Zdejmujemy motylek i przekładamy pianę do innego naczynia i odstawiamy do lodówki. Następnie do naczynia miksującego wkładamy żółtka, wsypujemy cukier, twaróg, masło, budyń i esencję waniliową. Masę serową miksujemy przy pomocy kopystki 45s/obr.6. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z masą serową za pomocą kopystki. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej ciastem, a następnie na jej wierzchu równomiernie rozkładamy pozostałą część rozdrobnionego kruchego ciasta.
Sernik królewski pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez 60 minut. Studzimy go w uchylonym piekarniku,a następnie chłodzimy w lodówce.
Smacznego!