Bułki na sodzie bez drożdży
Bułki na sodzie bez drożdży i bez zakwasu to chyba najprostsze bułki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Nie potrzebują czasu na wyrastanie, krótko się je piecze, więc są gotowe do jedzenia w zaledwie pół godziny. Przy tym są naprawdę smaczne, nikt z domowników nie zorientował się, że jest w nich soda. W sklepach nadal dość trudno dostać drożdże, więc takie awaryjne przepisy są na wagę złota. My kupujemy sodę w kilogramowym opakowaniu i stosujemy ją zarówno do gotowania, jak i do sprzątania i mycia owoców i warzyw.
Składniki
8 bułek
450 g mąki pszennej
330 g kefiru o temp. pokojowej
(lub jogurtu)
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
ew. ziarna do posypania
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy do nich kefir i dokładanie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie dość klejące. Mokrymi rękoma przekładamy ciasto na stolnicę delikatnie podsypaną mąką.
Ciasto dzielimy na pół i z każdej połowy mokrymi rękoma formujemy 4 bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo możemy posypać bułki ulubionymi ziarnami. Zwilżamy wtedy bułki wodą i posypujemy ziarnami. NIE czekamy aż wyrosną i od razu wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C. Bułki na sodzie bez drożdży pieczemy przez 20 minut na opcji góra-dół. Studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy suche składniki i mieszamy 10s/obr.5. Dodajemy kefir i mieszamy 20s/obr.4. Ciasto wykładamy mokrymi rękoma na stolnicę delikatnie podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na pół i z każdej połowy mokrymi rękoma formujemy 4 bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo możemy posypać bułki ulubionymi ziarnami. Zwilżamy wtedy bułki wodą i posypujemy ziarnami. NIE czekamy aż wyrosną i od razu wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C. Bułki na sodzie bez drożdży pieczemy przez 20 minut na opcji góra-dół. Studzimy na kuchennej kratce.