Placki bananowe z siemieniem
Tydzień temu zaczęłam przygodę ze świadomą pielęgnacją włosów i bardzo powoli wdrażam metody pielęgnacji Curly Girl, bo jak się okazało moje włosy mają potencjał na dość konkretne fale. Ale po co to mówię? Jednym ze stylizatorów, którego używam, jest glutek z siemienia lnianego. Gotuję siemię lniane i zlewam “galaretkę”, jaka się wytwarza, ale zostają mi ugotowane nasiona siemienia lnianego. Nie lubię wyrzucać dobrych produktów, dlatego dodałam je do placków, które zrobiłam dzieciom na śniadanie. Placki bananowe z siemieniem wyszły bardzo smaczne i delikatne, ledwo zdążyłam im zrobić zdjęcia, bo zniknęły w ekspresowym tempie.
Składniki
3 łyżki siemienia lnianego
1 szklanka wody
2 dojrzałe banany
1 małe jabłko
1/2 szklanki mleka roślinnego
(lub zwykłego)
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka oliwy lub oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
Siemię lniane użyte do placków powinno być namoczone. Możemy po prostu wsypać siemię do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, żeby siemię napęczniało i przecedzić je przez sito. Możemy także siemię ugotować często je przy tym mieszając, aż z wody zrobi się glutek (który możemy wykorzystać jako stylizator/odżywkę do włosów) i następnie przecedzić.
Ugotowane siemię lniane mieszamy z mlekiem, olejem, rozgniecionym na papkę bananem i pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cynamon oraz sodę i mieszamy je z masą bananową do połączenie się składników.
Placki smażymy z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej i nieprzywierającej patelni.
Przepis na Thermomix
Siemię lniane użyte do placków powinno być namoczone. Możemy po prostu wsypać siemię do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, żeby siemię napęczniało i przecedzić je przez sito. Możemy także siemię ugotować często je przy tym mieszając, aż z wody zrobi się glutek (który możemy wykorzystać jako stylizator/odżywkę do włosów) i następnie przecedzić.
Ugotowane siemię lniane i banana pokrojonego na kawałki wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 15s/obr.8,5. Dokładamy umyte, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko i rozdrabniamy 5s/obr.4. Dolewamy mleko, oliwę, wsypujemy cynamon oraz sodę i mieszamy ciasto 10s/obr.4/noże wsteczne.
Placki smażymy z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej i nieprzywierającej patelni.
Smacznego!