Chleb dyniowy

W tym roku miałam na działce prawdziwy urodzaj dyni. Uprawialiśmy zarówno dynię olbrzymią, hokkaido, jak i piżmową. Sporą część z nich przerobiłam na puree z dyni, które teraz używam do wypieku ciast, muffinek, placków czy pieczywa. Chleb dyniowy jest bardzo smaczny, zdrowy i ma piękny kolor. Lubię takie kolorowe kanapki, a i moje dzieci bardzo chętnie sięgają po ten chleb. Ponadto zachwyca mnie prostota jego wykonania, wystarczy zagnieść wszystkie składniki, odstawiać do wyrastania, upiec i w niespełna 3 godziny możemy cieszyć się własnym aromatycznym domowym pieczywem.

chleb-dyniowy-678x1024 Chleb dyniowy
Składniki
400 g mąki pszennej
(dałam pełnoziarnistą)
400 g puree z dyni
100 ml letniego mleka
1 opakowanie suchych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki pestek z dyni lub słonecznika
chleb-dyniowy-678x1024 Chleb dyniowy

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej puree z dyni, sól oraz mleko wymieszane z drożdżami i cukrem. Mieszamy składniki drewnianą łyżką, a gdy się połączą, wyrabiamy ręką ciasto. Na końcu dodajemy pestki z dyni lub słonecznika i ponownie zagniatamy chleb.

Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto na chleb. Przykrywamy bawełenianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania. Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy na opcji góra-dół przez 40-50 minut. Jeżeli będzie zbyt mocno się rumienił, możemy przykryć go papierem do pieczenia. Upieczony chleb dyniowy studzimy na kuchennej kratce.

 

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego przesiewamy mąkę, dodajemy do niej puree z dynim sól. mleko, drożdże oraz cukier i ziarna dyni albo słonecznika. Wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał.
Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto na chleb. Przykrywamy bawełenianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania. Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy na opcji góra-dół przez 40-50 minut. Jeżeli będzie zbyt mocno się rumienił, możemy przykryć go papierem do pieczenia. Upieczony chleb dyniowy studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

 

Przepis na chleb pochodzi ze strony Manufaktura Smaków.

 

chleb-dyniowy-678x1024 Chleb dyniowy

(Visited 465 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *