Kasza pęczak z zielonymi warzywami
Kasza pęczak to chyba mój ulubiony rodzaj kaszy. Pasuje zarówno jako baza zup, sosów czy sałatek. Zawiera dużo błonnika, dlatego usprawnia perystaltykę jelit, czym wspomaga odchudzanie. Pęczak jest także bogatym źródłem potasu, fosforu, magnezu czy wapnia. Zawiera dużo witamin z grupy B, A, E i K. Na pewno warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Ja dziś przygotowałam kaszę pęczak z zielonymi warzywami, czyli: brokułem, cukinią i zielonym groszkiem. To bardzo smaczne, ale także zdrowe i pożywne danie, mi smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Inne pomysły na dania z kaszą:
– Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
– Kasza kuskus z jarmużem i cukinią
– Kasza pęczak z bobem i cukinią
– Kuskus z fenkułem i mandarynką
– Orkiszanka z gruszką i żurawiną
– Pęczak ze szparagami
– Tabbouleh – libańska sałatka
Składniki
100 g kaszy pęczak
250 g brokułów
120 g ziarenek groszku
1/2 małej cukinii
1 szalotka
1 ząbek czosnku
30 g oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki tymianku
sok z cytryny lub limonki
sól i świeżo mielony pieprz
Pęczak płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą. Przepłukaną kaszę przekładamy do rondla i zalewamy gorącą wodą (powinno jej być 2 razy więcej niż kaszy), solimy wodę i gotujemy kaszę pod przykryciem przez 15-20 minut. Powinna w tym czasie wchłonąć całą wodę. Po ugotowaniu zestawiamy pęczak z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy wraz z groszkiem al dente w osolonej wodzie. Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a cukinię kroimy w grubszą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podduszamy na niej szalotkę z czosnkiem, a następnie dorzucamy ugotowane brokuły z groszkiem i czosnek. Przesmażamy kilka minut, dokładamy pęczak i całość doprawiamy dość hojnie sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło lub zimno.
Przepis na Thermomix
Kaszę pęczak wsypujemy do koszyczka i płuczemy pod zimną wodą. Do naczynia miksującego wlewamy 1000g wody i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Wkładamy koszyczek z kaszą. Gotujemy kaszę 6min/Varoma/obr.4.
W międzyczasie myjemy brokuła i dzielimy go na różyczki (może być mrożony), cukinię kroimy w plastry o grubości 1,5cm. Na dolnej przystawce Varomy układamy groszek i połowę brokułów, na górnej przystawce układamy cukinię i resztę brokułów. Na naczyniu miksującym stawiamy Varomę z przygotowanymi warzywami i gotujemy 14min/Varoma/obr.4. Koszyczek z kaszą wyjmujemy za pomocą kopystki.
Ugotowane brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, cukinię kroimy w grubszą kostkę. Do dużej miski przekładamy warzywa i wsypujemy ugotowaną kaszę.
Naczynie miksujące myjemy i osuszamy. Wkładamy do niego szalotkę oraz czosnek, wlewamy oliwę o z oliwek i rozdrabniamy 5s/obr.5. Zgarniamy kopystką warzywa na dno naczynia i dusimy 3min/120’C/obr.1. Podduszoną szalotkę i czosnek przekładamy do miski z warzywami i pęczakiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!