Szarlotka z bezą

Dzień dobry, witam Was serdecznie w Nowym Roku. Życzę Wam samych miłych chwil, przede wszystkim dużo zdrowia i szybkiego powrotu do normalności. A tymczasem zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast- szarlotkę z bezą, istne niebo w gębie. Wyobraźcie sobie kruchy spód, kwaskowe nadzienie z jabłek i chrupiącą i delikatną niczym chmurka górę z bezy. Brzmi wspaniale, prawda? I dokładnie tak też smakuje.

Inne ciasta z bezą:
– Brownie z bezą
– Ciasto cytrynowe z bezą (lemon meringue pie)
Kruche ciasto z porzeczkową bezą
– Kruchy placek ze śliwkami i bezą
– Tarta z malinami i bezą
– Tarta z rabarbarem i bezą

pyszna-szarlotka-z-bezą-684x1024 Szarlotka z bezą
Składniki
(duża blacha 27x37cm)
Spód
300 g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie
1,5-2kg kwaśnych jabłek
(np.Antonówek luk Szara Reneta)
1-2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Beza
4 białka o temp. pokojowej
200 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
pyszna-szarlotka-z-bezą-684x1024 Szarlotka z bezą

Zaczynamy od przygotowania spodu szarlotki z bezą. Do dużej miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wkładamy do niego pokrojone na kawałki masło, żółtka, śmietanę, cukier i cynamon i zagniatamy ciasto. Staramy się to zrobić szybko, żeby nie ogrzać go za bardzo naszymi dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Formę do pieczenia smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i jej spód równomiernie wylepiamy schłodzonym ciastem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180’C do lekkiego zarumienienia przez około 15-20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki lub kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do smaku cukru (nie za dużo, jabłka nadal powinny być kwaskowe) i przyprawiamy cynamonem. Dokładanie mieszamy i tak przygotowane jabłka układamy na podpieczonym spodzie ciasta.

Na końcu przygotowujemy bezę. Do czystego i suchego naczynia wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Powoli, najpierw na niskich i stopniowo zwiększanych obrotach miksera, ubijamy pianę z białek. Gdy będzie już sztywna, powoli łyżka po łyżce dodajemy do niej cukier i miksujemy do momentu, aż piana stanie się gładka i nie będzie czuć w niej grudek cukru. Na końcu dorzucamy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy pianę.

Ubitą pianę z białek rozkładamy równomiernie na jabłkach i wstawiamy szarlotkę z bezą do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy ciasto przez 20 minut na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 60’C, włączamy termoobieg i jeszcze suszymy bezę przez 15 minut. Ciasto studzimy przez kilka minut w uchylonym piekarniku.
Szarlotkę z bezą możemy podać na ciepło z lodami waniliowymi lub po całkowitym wystudzeniu.

pyszna-szarlotka-z-bezą-684x1024 Szarlotka z bezą

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wsypujemy obie mąki, dodajmy pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka, śmietanę oraz cynamon i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię i odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Myjemy i obieramy ze skórki jabłka. Pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Dzielimy jabłka na 3 części i rozdrabniamy partiami 5s/obr.4,5. Przesypujemy jabłka do miski i doprawiamy je do smaku cukrem (nie za dużo, jabłka nadal powinny być kwaskowe) i cynamonem. Dokładnie mieszamy składniki i tak przygotowane jabłka układamy na podpieczonym spodzie ciasta.

Na końcu przygotowujemy bezę. Do czystego i suchego naczynia wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Zakładamy motylek i nastawiamy urządzenie na 5min/obr.4. Gdy powstanie piana, powoli przez pokrywę wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy mąkę i ponowie ubijamy 1min/obr.4.

Ubitą pianę z białek rozkładamy równomiernie na jabłkach i wstawiamy szarlotkę z bezą do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy ciasto przez 20 minut na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 60’C, włączamy termoobieg i jeszcze suszymy bezę przez 15 minut. Ciasto studzimy przez kilka minut w uchylonym piekarniku.
Szarlotkę z bezą możemy podać na ciepło z lodami waniliowymi lub po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

pyszna-szarlotka-z-bezą-684x1024 Szarlotka z bezą

(Visited 3 195 times, 3 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *