Wegetariańskie wrapy z rukolą, cukinią i pomidorkami
Różnorakie wrapy to jedno z moich ulubionych dań zarówno na śniadanie, jak i lunch. Te najpopularniejsze są w wersji z kurczakiem, jednak ja najbardziej lubię je w wersji bez mięsa. Dziś zapraszam was na wegetariańskie wrapy z rukolą, cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Są pożywne, zdrowe, wyraziste w smaku i lekko chrupiące. Spróbujcie koniecznie.
Składniki
2 placki tortilli
1/2 kuli mozzarelli pokrojonej w plastry
garść rukoli
8 pomidorków koktajlowych
mała cukinia
Sos
100 g gęstego jogurtu
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól
Na początku przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy sprasowany czosnek oraz sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy składniki. Odstawiamy na później.
Cukinię kroimy na w cienkie skośne plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej plastry cukinii. Rumienimy i obracamy na drugą stronę. Podsmażoną cukinię skrapiamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Rozgrzewamy dużą patelnię i podgrzewamy na niej z obu stron placek od tortilli, po 30 sekundach obracamy go na drugą stronę, układamy na niej połowę mozzarelli, zakrywamy przykrywką i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści. Następnie na tortilli układamy połowę rukoli, grillowane plastry cukinii, 4 przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Warzywa możemy lekko posolić i polewamy je sosem czosnkowym i zawijamy placek w rulon. Następnie rumienimy wrapy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Wegetariańskie wrapy z rukolą, cukinią i pomidorkami przekrawamy w połowie i podajemy na gorąco.
Przepis na Thermomix
Na początku przygotowujemy sos. Na wirujące noże wrzucamy czosnek i rozdrabniamy 5s/obr.10. Zgarniamy go kopystką na dno naczynia. Dodajemy jogurt, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Mieszamy sos 5s/obr.4.
Cukinię kroimy na w cienkie skośne plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej plastry cukinii. Rumienimy i obracamy na drugą stronę. Podsmażoną cukinię skrapiamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Rozgrzewamy dużą patelnię i podgrzewamy na niej z obu stron placek od tortilli, po 30 sekundach obracamy go na drugą stronę, układamy na niej połowę mozzarelli, zakrywamy przykrywką i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści. Następnie na tortilli układamy połowę rukoli, grillowane plastry cukinii, 4 przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Warzywa możemy lekko posolić i polewamy je sosem czosnkowym i zawijamy placek w rulon. Następnie rumienimy wrapy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Wegetariańskie wrapy z rukolą, cukinią i pomidorkami przekrawamy w połowie i podajemy na gorąco.
Smacznego!